Nurdağı kaymakamlığı tarafından hazırlanan bir çocuk değişir, Ülke değişir projesi kapsamında Nurdağı da 200 öğrencinin beslenme kırtasiye ihtiyaçlarının karşılanarak okul öncesi eğitimden faydalanması sağlanmaktadır.
Nurdağı kaymakamlığı tarafında başlatılan 94.000tl bütçeli proje ile Nurdağı 200 fakir ailenin Çocuğun okul öncesi eğitim ile tanıştı. Konu ile ilgili gazetemize bir değerlenme yapan Nurdağı gıda a.ş anaokulu müdüre si Nilgün Colayır,”erken çocukluk eğitimi beyinin gelişimi içinde çok kritik bir dönemdir. Araştırmalar beyin gelişiminde en önemli kısmının ilk 6yıl içerisinde gerçekleştiğine göstermektedir. Erken çocukluk dönemi çocuğun gelişiminde, kişiliğin oturmasında sağlıklı bir birey olarak yetiştirilmesinde temel yapı taşlarının atıldığı kritik bir dönemdir. Çocuklar okul öncesi eğitim ile sosyal, duygusal, fiziksel ve zihinsel birçok beceri kazanır ve gelişirler.
Erken çocukluk eğitimi insan gelişiminin başlangıç noktasıdır. Okul öncesi eğitim, çocuklarının ve ülkemiz insanın uzun vadede daha üretken daha yaratıcı sorun çözmede daha etkin olmasını sağlar.
Okul öncesi eğitimi çocuğa ve aileye birçok yararlar sağlanmaktadır.
1.Çocuğun yaşıtlarıyla bir araya gelerek, oyun gruplarına katılma ihtiyacı karşılanır. Çocuk kendini ve başkalarının kabul etmeyi haklarını korumayı ve başkalarının haklarına saygı duymaya grup oyunları yoluyla öğrenir, okul öncesi eğitim kurumlarının çocukları eğitsel ve sağlıklı bir ortamda bir araya getirir.
2.Uyarıcı zengin çevre yoluyla zihinsel gelişimini desteklenir. Duyuları ve algılanmayı gücü gelişen çocuk akıl yürütmeyi becerisiz ve yaratıcılığı gelişir.
3.Yaşadığı toplumun kültür değerlerinin özümlemesine yardımcı olur.
4.Bağımsızca kendisine ifade edilmesine ve herkesin ve benimseyeceğine kendi kuralın koyması okul öncesi eğitim ortamında mümkün olur.
5.Çocuğun yeterlilik ve yetersizlikleri duygusal probleminin daha dikkatli gözenerek erken yaşta ilerlemeden saptanabilir gerekli önlemler alınabilir.
6.Sosyal ve duygusal yönden hazırlanarak zihinsel olduğunda erişen çocuğun iki okula hazırlar.
7.Sosyal ekonomik ve zedeleyici koşullarda bulunan çocuklar, alacakları uygun bir okul öncesi eğitim da koşullardan etkilemeyecektir.
8.Çocuğa sunulan çevre olanakları ve oyun olanakları ile de fiziksel gelişimine destekler.
9.Başıboş bırakılarak çocukların birçok tehlikeli durumda ve kazalarla karşılamaları önlenmiş olur okul öncesi eğitimden kurumlarına çocuk güvenli özgür bir ortamda yaşıtlarıyla birlikte olabilme şansını elde eder. Bu proje okul öncesi eğitimden faydalanmayan dar gelirli ailesinin çocuklarının okul öncesi eğitimden faydalanarak daha sağlıklı bireylerin yetiştirilmesinin sağlamak amacıyla hazırlanan proje, Nurdağı ilçe merkezinde ve beldelinde Milli eğitime bağlı olarak uygulamaya başlamıştır.
HABER RAMAZAN TUNCER